torsdag 29 maj 2008

Turkos omolottbody, tryckknappar och prymtång


Nu har jag gjort min andra omolottbody, är ganska nöjd med resultatet. Det jag tycker är svårt ar tryckknapparna, tycker den är helt okay att sy. Mönstret är från Ottobre nr 6/2007 modell nr 5 storlek 62.


Jag köpte tryckknappar från stoff o stil, fick med detta verktyg som jag använde. Tyckte dock det var lite pilligt, och det blev lätt lite snea knappar (dock funktionsdugliga). Jag brukar stryka på en liten tygbit med "filofix" (vet att det är felstavat), för att förstärka tyget där jag sätter tryckknappen.



Kom efter ett tag på att jag hade verktyg liggande sen ett antal år, då jag testade tryckknappar första gångerna. Hittade detta verktyget som underlättade mycket, är detta en prymtång?! Nån som vet?



I grenen använde jag som alltid ett tryckknappsband som jag köpt från stoff o stil, tycker det blir mer slitstrakt i grenen med detta band.


Vad glad jag blev!

Min arbetskamrat överraskade mig med en bild på sin lilla bebis, han berättade att bodyn inte blev skåpmat utan användes!!! Blev glad att få höra att bodyn gillades.

Gul ochTurkos kaninsparkbyxor st 62


Nu har jag även sytt en gul sparkbyxa i st 62, mönster från Ottobre nr 3/2006 modell nr 1 och storlek 62. Tyckte det var lätt att sy, var ganska bra modell inte så bred som ottobre ofta är.



Hade en enfärgad brun baksida både på den gula och turkosa sparkdräkten, lite 70-tal över den vilket var meningen.




Den turkosa sparkdräkten framifrån, är jättenöjd med dom båda... .

Turkos kaninbody


En body till är klar, börjar få til snitsen nu att sy denna modell.
Mönstret är från Ottobre nr 5/2006 modell nr 1 storlek 62, tyget från JNYDESIGN och stoff o stil.



Är lite roligt att lägga bodysarna brevid varandra o jämföra, håller dock fortfarande fast vid att den gula känns varmare ihop med det bruna.

lördag 24 maj 2008

Gul och Turkos babyhjälm

Här är en gul kaninmössa jag sytt i st 42, mönster från Ottobre nr 5/2006 modell nr 4.

Mitt andra objekt i turkosa kanintyget blev denna babymössa, känner lika här att den turosa färgen känns kallare än den gula. Men tycker det är fint, roligt att byta färger så här... .
Kanintygerna från JNYDESIGN och bruna trikån från stoff o stil.

Turkosa kanintyget har kommit!


Fick för mig att jag ville sy upp några modeller i samma modeller och storlek, som jag sydde i det gula kanintyget för att jämföra lite. Så mitt första objekt blev denna byxa med bruna muddar, lite roligt att bara byta färger och se modellen i annan färg. Tror dock att jag än gillar den gula bättre... den känns varmare ihop med det bruna.
Byxmönstret kommer från Ottobre nr 5/2006 modell nr 3 sydd i st 62 fast jag satte på en mudd nertill på benen. Turkosa kanintyget från JNYDESIGN och bruna trikån från stoff o stil.

Body med randiga armar och hjärta på magen

Tittade igenom gamla tyger som jag har liggande som jag fått av min mamma för flera år sedan, har ej vetat vad det skulle bli av dom men sparat för jag tycker om dom. När jag såg styv biten med randiga bruna tyget kom det bara för mig att det skulle vara fint med vit body, brunrandiga armar och brunrandigt hjärta på magen. Blev sååå nöjd med resultatet, börjar få in vanan att sy dessa bodysar nu känns det som.
Mönster från Ottobre nr 5/2006 modell nr 1 sydd i st 62.
Tyget brunrandiga en styv som jag fått av min mor, vita trikån från stoff o stil.

T-shirt och sparkbyxa med korta ben

Fick för mig en dag när jag åkte till jobbet att det skulle vara gulligt med en sommardress i kanintyget och bruna trikån, lite 70-tal över det kanske?
T-shirten hittade jag mönster till från Ottobre nr 3/2006 modell nr 13, blev nöjd med resultatet.


Sparkbyxan hade jag inget mönster till utan gjorde då ett eget, det är brun baksida sydd i två delar för att få till det bra över rumpan. Framstycket är i ett stycke, resultatet blev som jag förväntat mig, känner mig nöjd.


T-shirt och byxan tillsammans, blev ett fint set tycker jag.

onsdag 7 maj 2008

kortärmad babybody

En arbetskamrat har fått sin förstfödde, en liten son. Har funderat ett tag på om jag skulle våga mig på att sy nåt till hans son, bestämde mig för att sy en kortärmad kaninbody då det snart är sommar. Använde mönster från Ottobre nr 5/2006 modell nr 1. Tog bruna ärmar och kanintyg på bak och framstycket, blev jättenöjd med resultatet!


Sydde två bodysar för säkerhets skull, då kan jag spara den ena o visa för maken. Sydde dessa igår 6 maj, tog med den till jobbet (jobbar eftermiddag denna vecka) och hade sån tur att arbetskamraten var tillbaka från pappaledigheten. Gav honom presenten, han tyckte den var fin och tackade så mycket. Han blev nästan lite rörd över att jag tänkt på dom och sytt till hans son, kändes bra att få ge bodyn till honom hoppas bara att hans tjej gillade presenten?! Känns lite nervöst då jag inte har en aning om vad dom gillar för babykläder.

Mer kanin babykläder

Hade sett framför mig att det skulle vara snyggt med kaninärmar och brun på mage o rygg, japp tycker att det blev helt som jag tänkt mig är sååå nöjd. Sydda efter mönster från ottobre nr 5/2006 modell nr 1. Sydda i storlek 62, tycker storleken stämmer när jag jämför med annat i st 62.



Ville ha ett par manchester byxor till, dock blev jag inte nöjd med färgen på babycorden från stoff o stil. Hade hoppats att den skulle vara lite mörkare, sydda efter mönster från Ottobre nr 5/2006 modell nr 3, st 62.


Gjorde ett par kaninbyxor till bodyn istället, sydda efter samma mönster som föregående byxor. Behöll benlängden men satte på ett par muddar i bensluten, tycker ofta att Ottobre är korta i benen. Blev jättenöjd med resultatet!

Kanin babykläder

Jag älskar att sy babykläder, och har varit sugen ett tag på att sy en omolottbody! Äntligen har jag skridit till verket, blev nöjd men jag tror att jag ska försöka luska ut hur en "prymtång" ser ut och fungerar för tryckknapparna tycker jag var lite knepiga att få bra på plats.

Kanintyget från jny design och bruntrikå från stoff o stil. Mönster från Ottobre nr 6/2007 modell nr 5.


När jag syr bodysar använder jag ett tryckknappsband som jag köper från stoff o stil i grenen, helt enkelt av den anledningen att man öppnar o stänger där ganska ofta och det känns som at det blir mer hållbart med detta tryckknappsband. En förpackning räcker till 7 bodysar.



Till bodyn måste jag ju ha ett par byxor, tights sydda efter mönster från Ottobre nr 1/2003 modell 5 fick det bli. Enkla och lättsydda och sitter bra på (sydde sådana här till Trollet när hon var liten).

Kanintunika och Tights

Mitt andra alster blev en tunika och tights till Trollet, kanintyget från jny design och bruna trikån från stoff o stil. Mönster till tunikan kommer från Ottobre nr 4/2007 modell nr 13, tyckte den gicka bra att sy och är nöjd med resultatet. Mönstret till tightsen kommer från Ottobre nr 1/2007 modell nr 17, även dom var lätta att sy och jag är nöjd med resultatet. Dock har jag som alltid förlängt benen några cm då jag tycker att Ottobre ofta är lite korta i benen.



Trollet satt och åt mat medans jag sydde klart kläderna, när dom var klara åkte genast hennes kläder av för att hon ville ha kaninkläderna! Ser det som att hon är nöjd med sina kläder, dom är sydda i st 104. Trollet har nu st 92/98 i kläder så jag är helt nöjd med hur dom sitter. Även dockan är fin i sina kläder.

Första kanin alstret!


Mitt första alster av kanintyget blev ett set till Trollets docka, återigen har jag dock klippt på frihand utan mönster. Men kläderna satt bra på och jag är nöjd, liksom mitt älskade lilla Troll!

måndag 5 maj 2008

Stickade tröjor

Några olika tröjor som jag gjort till Trollet i storlek 2 år, mönstren kommer från Svarta Fåret häften. Dom är stickade i Svarta Fårets baby acrylgarn och i Svarta Fårets Tilda garn.

Fin klänning

En fin linneklänning, sydd från mönster i Ottobre nr 2/2003 modell nr 9. Den är sydd i ett tunnare linne tyg som är köpt på stoff o stil. Sitter jättefint på, en riktig finklänning. Har även gett bort ett par sådana här klänningar och dom har blivit mycket uppskattade.

Mössor

Mössor som jag stickat till Trollet, har dock märkt att jag gärna förlänger mössorna lite då jag vill att dom ska gå ner över öronen. Förstår inte varför mössbeskrivningar som jag har envist slutar vid öronen.
Bägge dessa mönster kommer från Garntjänst.

En Bratch topp till Prinsessan

Jag frågade min 5-årige Prinsessa för ett tag sen om hon ville att jag skulle sy något till henne, ja en Bratch Topp (kan nog inte ens stava rätt till Bratch, menar den lite tuffare babiedockan som finns). Genast började hon rita, det viktiga var att naveln syntes!! Snälla hon är bara 5 år men redan påverkad!!
Okay, efter lite funderande gick jag med på det. Men axelband skulle jag ha på, dottern ville inte ha det . Blev nöjd med resultatet, dottern blev också nöjd. Dock får hon inte använda den ute hur som helst.

Ritade ett mönster själv utifrån dotterns teckning på hur tröjan skulle se ut, tyget och bandet kommer från stoff o stil.

Mina tyger från stoff o stil


Tycker det är så roligt när man får hem sina nya tyger, speciellt roligt tycker jag det är att kolla i påsen där knappar, resår, blixlås, tråd, alla småsaker ligger i. Förstår helt att mina barn gillar att titta i mina sylådor där alla småsaker ligger. Nu kan jag äntligen börja sy i mitt kanintyg, har väntat på brun trikå som jag beställt från stoff o stil.

söndag 4 maj 2008

Mer dockkläder att ge bort


Även dessa ska min bekanting få, sydde två flecce dressar så även Trollet fick till sin docka och filt till också. Filten uppskattade trollet väldigt mycket. Även dessa är tillklippta på frihand, blev sådär nöjd.

Dockkläder att ge bort


Äntligen tog jag mig i kragen och sydde kläder till min bekanting, hoppas att dom passar då hon bara sagt att dockan är ungefär som Trollets dockor i storlek. Även dessa är tillklippta på frihand av tygrester som jag haft hemma. Men nu väntar jag... har just lagt en beställning till Stoff och stil så snart kan jag sy mer än bara dockkläder.

Dockpyamas


Tyckte Trollets docka behövde en pyamas, klippte även denna på frihand. Tyckte byxorna blev riktigt fina, tröjan sisådär men den satt fint på dockan.

Röd dockdress



Även denna dress fick Trollet till sin docka, provade att göra en röd plyschtunika. Hade inget mönster denna gången heller, blev nöjd ändå gav dressen till Trollet som blev så glad över nya kläder till dockan.

Blå dockkläder



Satt och funderade på nya kläder till min bekanting, klippte lite på måfå utan mönster... tyckte dock att resultatet blev så bra! sydd av gamla bitar som jag haft hemma länge, dragkjedjan har jag haft på en kjol för typ 20 år sedan... blev så nöjd.


Tyckte dock att dockan mer såg ut som en pojkdocka hmmm... den heter faktiskt Ellen och är trollets andra favoritdocka. Hon har 4 dockor, men det är dessa (Molly och Ellen döpta av mig och Prinsessan) hon leker med.

Stickade dockkläder till Trollet




Här är lite dockkläder som jag stickat till Trollet.
Man kan nästan tro att jag älskar att göra dockkläder, det gör jag inte fast med tiden har det faktiskt blivit lite roligare.

Den här cerisa dressen är stickad från ett häfte som heter "Sandnes dukkehefte nr 005" modell nr 10.
Är nöjd med modellen fast i efterhand kan jag säga att det hade varit en fördel att sticka kanten på mössan med resårtråd, den hade suttit bättre på dockan då. Stickad i rosa garn från svarta fåret.




Även denna åkpåse är stickad från "Sandnes dukkehäfte nr 0005" modell nr 11. Blev nöjd även med denna dress, jag har dock stickat den i acryl garn som heter Carolina.






Den här gröna koftan är stickad från ett gammalt tidningsmönster från Hemmets Journal nr 40 från år 2000 om jag förstår beteckningarna rätt. Stickad i ett acrylgarn som jag hade hemma.

Docksäng



Jag gick en svets utbildning före jul, fick då hjälp att göra denna docksäng i stål. Har sedan målat den svart och gjort sängkläder och sytt sänghimmel, blev jättenöjd. Jag gillar hemgjorda saker, har tidigare även gjort en leksakspis till Prinsessan. Känns som att det blir rejäla saker som man kan spara och ha till eventuella barnbarn en dag kanske!

Randiga dockkläder








Fick en förfrågan av en bekant om jag ville sy dockkläder till hennes lilla tjej, tre set. Hittade en gammal dress som min 16-årige dotter hade som 8-9 åring, tyckte tyget var i bra skick fast inget jag vill ha på Prinsessan så det fick bli till dockkläder istället.



Satte i saxen och klippte på frihand, hade i huvudet hur kläderna skulle se ut. Blev jättenöjd faktiskt, dock fick Trollet se vad mamma sydde och kom genast med sin docka och ville klä henne... . Inte kunde mamma säga nej till Trollet så hon fick kläderna istället. Får sy nya till min bekanting istället, kanske i dubbla uppsättningar om Trollet kommer igen.



Det är sytt av en dress inköpt på ellos för typ 7-8 år sedan, jag har utnyttjat uddkanterna som var sydda med tät sicksack lite rynkigt. Har dock inte använt mönster då jag klippte på frihand.



Tyckte kläderna satt fint på en av Trollets favoritdocka som heter Molly!

Virkad mössa till Trollet!



När Prinsessans mössa var klar så blev det ju en massa garn kvar, fick då lust att göra en mössa till Trollet. Virkad på samma sätt som Prinsessans randiga mössa, tog dock bredare ränder på Trollets mössa och la in en bred rand med rött eftersom Trollets vårjacka är röd. Jag blev nöjd och Trollet blev nöjd!

fredag 2 maj 2008

Prinsessans randiga mössa


Fick för mig att Prinsessans sommarmössa kanske var för liten (den var dock inte det, tror den växer med min lilla Prinsessa), pratade med prinsessan om hur hon ville att hennes nya mössa skulle se ut "Randig" sa hon. Ok, men vilka färger, hmmm hon ritade lite på dagis o visade.
Var sedan på en affär som reade ut vinterkläder till halva reapriset, hittade dessa fingervantar. Tyckte dock inte att dom var så fina men, tja på dagis kunde dom ju duga.
Går ett par dagar så kommer Prinsessan, mamma så här ska mössan se ut dom här färgerna och du ska börja med vinröda.
Ok, så vi åkte in till garn affären och köpte garn som matchade vantarna. Virkade sedan efter beskrivningen på sommarmössan, men uteslöt uddkanten, satte namnlappen lite tuffare så det såg mer märkes ut och tjejen blev så nöjd!!!

Sommarmössa


Sommarmössa!? Den ser så sommrig ut därför kallar jag den för sommarmössa, men det är mer en vårmössa. Gjorde den till Prinsessan för 3 år sedan och hon kan ha den ännu, gjort efter eget mönster i huvudet.
Börjar med 5 fasta maskor som tas ihop till en ring med virknål 3.
Virka 8 fasta maskor runt.
Virka 2 maskor i varje maska = 16 msk.
Virka 1 msk och 2 i nästa msk= 24 msk.
Virka 2 msk och 2 i nästa msk= 32 msk.
Virka 3 msk och 2 i nästa msk= 40 msk, så fortsätter jag tills jag når rätt storlek på huvudet (lägger den på huvudet och kollar om det verkar stämma.). När jag närmar mig rätt storlek ökar jag vartannat varv 2 ggr. Sedan virkar man rakt ner, byter färg när man tycker det är lagom. Jag tycker det är fint att avsluta med en uddkant. Gör ett omslag hoppa över 2 msk virka i nästa, dra upp maskan och dra genom 2trådar, vira på en ny tråd och dra genom de två sista trådarna. Usch detta var jag inte bra på att förklara ännu... . Jag gör sex sådana här "msk" innan jag går vidare till att hoppa över 2 msk och sticka ner den i den tredje.
Sedan virkar jag moln och blomma som jag syr på, och broderar solstrålar rakt ner i olika längder. Har dock inget mönster till varken blomma eller moln, gör en ring som jag gör uddkanter runt på blomman, gör även tre uddkanter på molnet.

Rosa Dockkläder


Här är lite dockkläder som jag gjort till Trollet, har en gammal mönsterbol som mamma hade när jag var liten utgiven av Ica förlaget. Har hämtat grundmönstren därifrån och sedan gjort om dom lite efter att jag hämtat inspiration från ett reklamhäfte med kläder till babyborn dockan.

Filtar



Här ser man den vita filten bättre som Trollet hade i vagnen på förra bilden.
Den vita är virkad med Harlekin garn (tror det är utgående nu, tyvärr!), modellen finns i ett häfte som heter
"Stickat / Virkat" utgiven av DMC Creativ World, modell nr 16.
Jag har alldrig virkat mer än fasta maskor tidigare, men klarade denna utan problem. Det enda tråkiga är att det inte verkar vara så lätt att få tag på detta häfte, finns massor av fina tröjor i det i enkla morderna modeller i mitt tycke.

Den blå och gula filten har jag stickat med lite tjockare acrylgarn för att ha i vagnen, har sedan stickat efter mönster som jag haft på babykoftor bara lagt till några räta maskor i sidorna.