söndag 13 mars 2011

Sköta ullkläder?

Hmmm...
Trodde jag kunde sköta ullkläder jag stickat men... tror inte det längre?
Antingen är det malar som ätit, men har alldrig sett skade djur inne varken i garderober eller på golven.
Däremot har jag fått ullkofta förstörd, vantar o mössa.
Men funderar, om man tvättar med pulvertvättmedel - kan det fräta sakta o säker så det blir hål?
Har använt ett halvstort paket som heter via colur,
eller är det bara skadedjur som gör hål?
Om det är tvättmedlet som är boven, finns det någon som kan rekomendera ett bra ulltvättmedel som finns på typ Ica-affärer i Sverige?

6 kommentarer:

Syserine sa...

Ull tåler inte "vanliga" tvättmedel, dom innehåller zeolitter (tror det heter så) som förstör yllefibren. jag vet inte om Via color är ett sådant. Jag använder alltid eget ylle/fintvättmedel till ull. På ICA hos oss finns Y3 och Grumme fintvättmedel, båda fungerar bra, men är väldigt parfymerade. Det jag gillar aller best är COOPs fintvättmedel, oparfymerad, flytande. Superwashull vill tåla mer av hård tvätt och fel tvättmedel än obehandlat ull. När jag har råkat få med ullunderställ i den vanliga tvätten som är av superwashtyp kommer det ut och är framförallt torrt och har tappat sin mjukhet och elastisitet, inte nödvändigtvis krympt. Obehandlat ylle krymper på 40 grader. Dom flesta yllegarner båda superwash och inte, är behandlat mot mal. Dock finns det några, typ det jag har stickat av från norska Nöstebarn, som inte är det. En filt min syster har stickat i det har fått hål, även om jag inte har hittat några djur någon stans, men jag tror det måste vara mal i alla fall. Det är så himla tråkigt när ull blir förstörd i tvätt eller på annat sätt!

6-barns mamma sa...

Det som jag hade som blev förstört var stickat i Lanett, det är lite "tåligare" som jag förstått det men är ju ett ganska tunnt garn. SAka titta efter Grumme fintvättmedel, såg att dom hadde grumme på hyllan såg dock inte Y3 - borde kanske kolla på konsum med?

6-barns mamma sa...

Maken har köpt Ica Skona flytande, borde ju fungera? Står att man kan använda till handtvätt, och innehåller intezeoliter.

Linda sa...

det är inte zeoliter som förstör ull, de mjukar upp vattnet och bildar beläggningar i tvättmaskinen... så det finns anledningar att undvika det iaf. (tips är ex. grumme tvättsåpa)
Men i alla fall, det som bryter ned ull är enzymer som ska ta hand om de svåra matfläckarna. Det brukar stå en liten innehållsförteckning på paketet/dunken.

Googlade på Ica Skona och den innehåller enzymer. Fintvättmedel ska det vara. Galltvål fungerar också.

Syserine sa...

Då vet jag vad zeoliter är : ) Skona tror inte jag heller är tillräckligt snällt till ull. Grumme om du gillar parfymerade eller COOPs skull jag provat. Lanette är jo superwash och tåligt och helt säkert malbehandlat. Konstigt och tråkigt!

6-barns mamma sa...

Nu har jag köpt flytande Y3 tvättmedel, tog fram o tvättade om lite av det jag tvättat o lagt undan - o hittade en tröja med flera småhål på!!! Ledsamt, men man lär sig av sina misstag den är inte maläten då den varit förvarad i en sluten påse. Jag trodde att bara man sköljde ordentligt var det ingen fara o har tvättat i mitt vanliga pulvertvättmedel - rena döden förstår jag nu!

Tackar jättemycket för all tvättråds hjälp jag fått, kommer att vara mer försiktig i fortsättningen!