tisdag 18 november 2008

Varför jag inte säljer hur som helst.

Jag tar mina bilder med min mobilkamera, tyckte detta set blev så sött så jag visade bilden på mobilen för 3 arbetskamrater igår på jobbet. Jobbar inom en industri, så det är mest killar. Men på mitt skift är vi 4 tjejer, jag och 3 från före detta jugoslavien. Dom är runt 28-30 år och handarbetar inte. Däremot har dom varit på mig för att jag ska sy gardiner, shorts och en fin sidenklänning, dock tackade jag nej vilket gjorde dom lite griniga på mig.
Den ena tjejen berättar att hennes kusin ska få barn i slutet av denna månad och frågar genast om hon får köpa setet om det blir en tjej?
Jag säger att det är inte till salu, för det ligger alldeles för mycket arbete bakom (har jobbat med det i ca 1½ månad, kanske runt 20-30 timmar mer eller mindre effektivt).
Hon frågar vad det skulle kosta om jag skulle sälja det?
Tja 300-400 kr minst, hon bara tittar på mig... men om jag köper garn själv?
Jag berättar att garnkostnaden på det jag stickat är ca 50 kr, arbetskostnaden går inte ens att beräkna.
Hon tittar bara på mig, vi är inte nära vänner så att säga, så jag ser nästan att hon tycker jag är dum för så mycket kan man ju inte ta betalt... .
Av den anledningen har jag svårt att sälja saker, de flesta förstår inte vilket jobb som ligger bakom och hur lång tid det tagit att göra sakerna.
Sen så är det ju faktiskt så att jag även har 6 barn som är mellan 2½- 16½ år och jobbar heltid, så all tid i världen har jag ju inte till att pyssla heller.
Då vill jag göra saker som JAG VILL göra när jag har tid att pyssla, saker jag känner att jag mår bra av att få göra. Det är ju i mitt pyssel som jag hämtar min kraft att orka med.

9 kommentarer:

ildana sa...

Jag tror många har samma problem, att man inte riktigt vet hur mycket man vågar ta i pris på det man gjort. Jag är ju dessutom nybörjare och äger inte en overlock att sy ihop mina saker på. Men precis som alla andra som syr så går det ju en massa tid åt att göra allting och tid finns inte hur mycket som helst, så nog skall man ta betalt.
Detta set som du gjort är helt underbart!! Jag skulle nog inte heller vilja sälja det vidare om jag hade lagt ner all tid på det.

Maria sa...

Om man hade varit man och gjort ett traditionellt manligt arbete då hade det garanterat värderats annorlunda! Så synd att många inte förstår vilket arbete som ligger bakom. 3-400 kr är ju egentligen alldeles för lite också för att ha lagt ner så många timmars jobb.
mariashemmapyssel.blogg.se

fante sa...

300-400 kr för det är där är ju ett fynd :-o De som inte handarbetar vet inte hur mycket tid man lägger ner på det ...

Gudars skymning sa...

Halloj vännen!
Du har gjort ett bra jobb! Setet är supervackert, gillar det starkt!
De som försöker pruta och inte förstår arbetet bakom eller din passion ska heller inte köpa något set ens för flera tusen.
Behåll det som ditt "skrytset"!
Kram

Anonym sa...

Jag förstår verkligen vad du menar. Man blir nästan lite ledsen när folk inte uppskattar handarbete. Jag tror det finns en ström människor som tror att de kan pruta på handarbetat för att det "går". Oftast är ju vi som syr och stickar inte så himla kaxiga och jantelagen gör att vi inte tycker att det vi gör ska vara värt något. Kvinnoarbete, det har nedvärderats genom historien och det är bra att du står på dig! Väldigt fina set du gjort och jag tycker du prioriterar helt rätt med din tid=) !

6-barns mamma sa...

Jag pratade med en kille på jobbet, han sa att om han gör ett jobb åt nån då räknar han 100 kr i timmen + materialkostnad!!!
Tänk om man kunde ta betalt så när man stickar!? Enda gången man kan ta riktigt betalt är nog om man stickar till nån riktig rik som verkligen värderar hemstickat, känns det som. Undrar varför kvinnoarbete alltid värderas så lågt?

Helena sa...

Jag får också frågor om att sy gardiner, fålla kjolar och göra andra ändringar av kläder m m. Jag brukar säga nej. Jag har ju inte ens tid att sy sådant som jag vill sy och håller helt med dig att när man får lite tid "över" och sätter sig och syr så vill man ju göra saker som man själv vill. Tid är dyrbart.

Syserine sa...

Förstår att du blev provocerad! För en ignorans! Sättet är jätte fint. Jag har stickat lite mönsterstickning, men aldrig det "rutiga" mönstret du har gjort. Snyggt! Och fotograferingen är jo lite dus, det passar jo hur bra som helst till motivet. Vad tråkigt med jobbet!

Inger Ljungberg sa...

Hej!
Helt underbart set. Har letat lite efter mönstret på Sandnes sida men det verkar inte finnas kvar. Vet du var man kan få tag på det?
Mvh
Inger Ljungberg