tisdag 29 november 2011

Randig kofta st 3-4 år

När jag väntade M så stickade jag ett par byxor på frihand åt henne http://6-barnsmamma.blogspot.com/2010/03/maste-fa-visa-liten-i-byxor-jag-stickat.html Tyckte dom var så fina men drömde om att göra ett par i mer tjejiga färger, tänkte på Cerise, ljusrosa eller rött och limegröna kanter. Vet inte om jag sa det till nån tror inte det. Men det roliga var att den hösten (tror jag det var) efter så dök det upp en stickad byxa i nästan samma modell med just dom färgerna som jag tänkt mig!!! Kändes lite roligt!Dock blev det inga byxor (ännu) men väl en kofta!

Stickade enligt hur man stickar Amerikanska kyrkkoftor dvs. från halsen och neråt. Började med den gröna kanten, stickade ett varv rosa. För att få den högre bak i nacken stickade jag som man gör för att få byxor högre bak dvs, stickade typ 20 m vände stickade nästa varv typ 25 m vände och ökade på så för varje varv. Det blev jättebra, för att slippa hålen som kan bli när man vänder, så brukar jag ta upp en extra maska just där som jag sedan direkt stickar ihop (2m tillsammans), då slipper jag fler maskor som jag inte ville ha och slipper hål.
Här är stycket klart från halsen och neråt, maskar av resåreni resåravmaskning - heter det så? Enkelt förklarat så maskar jag av med tråden på den sidan avigan är, så det blir att man för garnet fram o tillbaka. Maskar man bara av rakt av så blir ju inte resåren nå fin, för då förstör avmasknigen resåren - tycker jag.
När detta stycket är klart så stickar jag ärmarna och sist framkanterna, tycker det är enklare att sticka raglantröjor på detta viset. Annars så brukar det vara så jobbigt just när man sätter ihop frambaksstycket med ärmarna! Fast med mitt nuvarande projekt gör jag just det!!!Tittar man noga vid halsen så ser man vart jag vänt, gjort en ökning och tagit ihop den direkt - men det är inget som jag tycker stör.

Framkanterna stickade jag efteråt, gjorde 2 räta varv vid övergångarna från rosa till limegrön resår.
Knapparna hittade jag av en slump när jag sökte på knappar på internet, köpte dom på en blogg - kommer inte ihåg vad den hette dock!


Garnet kommer från stoff o stil, är bomullsgarn.
Blev så nöjd med koftan! Men är fortfarande sugen på ett par babybyxor i dessa färger, får se om jag kanske gör ett par längre fram - kan ju spara till barnbarnen om inte annat!
Eller kanske ett set med byxa och kofta, hmmm tål att funderas på....

3 kommentarer:

Syserine sa...

Superfin! Vad roligt att läsa om hur du gör det högre bak. Jag har aldrig stickat ovenifrån och ner, men tycker det verkar roligt! men man vill jo ha passform så den är högre bak. Har du tittat hos tant kofta? Hun har gort beskrivningar för vuxna.

6-barns mamma sa...

Tack syserine! Tycker det blev bra passform då jag stickade som man stickar byxor för att få dom högre bak, ska jämföra för skojs skull med den kofta jag stickar nu - nerifrån och upp, kan redan säga att det är enklare att sticka från halsen o ner!

Tittade in hos Tant Kofta, har inte sett den bloggen förrut, men det fanns lite roliga saker på hennes blogg!
Lite roligt dock att hon verkar hålla kurser i hur man stickar en kofta från halsen o ner, hoppas bara att hon inte tycker att jag stjäl hennes ide?!
För säkerhets skull kan jag berätta att min ide kommer från när jag sökte på internet efter gratis mönster o hittade en beskrivning på amerikansk kyrkkofta , tog min ide därifrån och utvecklade lite vidare då jag inte tycker om att sticka på så tjocka stickor som det var i det mönstret!

6-barns mamma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.